Dubbla tjeckiska syltkakor    (35-40 st)


Ingredienser:

4 dl vetemjöl

1 dl florsocker

Finrivet skal av 1/2 citron

200 gr smör

1 äggula

1 msk rom eller konjak (kan uteslutas eller bytas mot arom)

Gör så här

Blanda vetemjöl och florsocker i en matberedare, tillsätt det finrivna citronskalet.

Lägg i smöret i bitar, tillsätt äggulan och eventuell smaktillsats.

Arbeta ihop till en smidig deg och låt ev. vila kallt en stund (inte absolut nödvändigt)
Kavla ut degen tunt (ca 2 mm) på välmjölat bakbord, det kan vara tålamodsprövande men väl värt ansträngningen. Ta ut kakorna med kakmått, hälften av dem gör man sedan hål i mitten på med ett runt mått ca 1 cm brett.

Grädda kakorna på pappersklädd plåt i ca 200 grader i 10 minuter.

När kakorna svalnat, bred på lite röd marmelad eller gelé på ”underhalvorna” och lägg ihop dem med ”hål-kakorna” överst.

Tjeckiska nötkrokar – en julklassiker (ca 45st)


Ingredienser

260 g vetemjöl

220 g smör

50 g florsocker
70 g malda hasselnötter

1 ägg

1 msk rom eller konjak (kan uteslutas eller bytas mot arom)

Gör så här

Kör hasselnötterna i matberdaren med kniven tills de är finfördelade.
Tillsatt mjöl och florsocker och mixa ihop.

Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en deg. Tillsätt ägget och eventuell smaktillsats.

Forma degen till fingertjocka längder och dela i ca 4-5 cm långa bitar som formas till ”krokar”.
(jag brukar göra dem på ca 15 g/styck)

Lägg på pappersklädd plåt och grädda i 200 grader i ca 10-15 minuter.

Blanda florsocker och lite vaniljsocker i en djup tallrik.
Vänd de nygräddade krokarna i blandningen medan de fortfarande är varma.

Veselé Vánoce (God Jul)

RAMLÖSAKYRKAN ÖNSKAR DIG

OCH DIN FAMILJ EN RIKTIGT GOD JUL!